Hässleholms Jazzklubb

Where:
Vinkeluagen 25
281 41
Hässleholms
Sweden
Description: 

Jazzklubbsverksamheten i ordnad form med anslutning till Svenska Jazzriksförbundet startade i augusti 1964. Då bildades Hässleholm Jazz Circle på initiativ av SJR:s nuvarande förbundssekreterare Kjell-Åke Svensson, som vid denna tid var hässleholmare. Bara någon månad senare startade Lento Jazzclub. Dessa båda klubbar slogs samman i januari 1966 och antog namnet Hässleholms Jazzklubb. 

Aktiviteten var stor, bl.a hölls Jazzriksdagen i Hässleholm 1969. Men allting går upp och ned här i livet. 1975 kom man in i en downperiod som varade fram till 1978, då verksamheten satte fart på nytt. Sedan dess har det swängt på. Åtskilliga världsstjärnor plus i stort sett all nordisk elit har gästat oss i vår mysiga lokal på Stadshotellet eller på Kulturhuset, där vi förlägger mer kommersiella kvällar och storbandskonserter. 

Vi arrangerar 18 – 20 jazzkvällar per år och försöker att ha ett så brett utbud som möjligt. För att nå den yngre jazzpubliken har vi startat en sektion ”Ung Jazz”. Med detta ska förstås den jazz som utvecklats av ungdomar som vuxit upp med pop, fusion ,reggie, hip hop, rap osv. Vi hoppas naturligtvis att även vår äldre publik söker sig till dessa jazzkvällar, det är inte åldern som är avgörande för ”Ung Jazz”, utan musiken! 

Våra samarbetspartners som gör det möjligt att driva vår verksamhet på nuvarande höga nivå är Kulturnämnden och ABF. Kulturbidraget har successivt ökat och vi har dessutom ett härligt stöd i vår ungdomssatsning. Från ABF har vi en värdefull hjälp inte minst administrativt.